Ez a bejegyzés kissé rendhagyó lesz, mert objektív tartalom helyett most a személyes történetemet és tapasztalataimat akarom megosztani veletek. Mint ahogy a címből is kiderül, a vállalkozóvá válásomról fogok beszélni.

Soha nem voltam alkalmazottnak való típus. Nem szerettem a kihívás nélküli projekteket, a kötött munkaidőt és a monoton feladatokat. Kellett mindig valami nagyobb cél a munkámban, ami egész nap motivált, különben nem érzem jól magam a bőrömben.

19 évesen már egyéni vállalkozóként tevékenykedtem, első szerződéseimet kötöttem, első projektjeimet vállaltam el, még az egyetem mellett. Közben dolgoztam néhány évet alkalmazottként, de a vállalkozásom, saját projektjeim sosem kerültek háttérbe. Ekkor még nagyon sok időm ment el a tanulással, igazán csak az egyetem utolsó évében tudtam a vállalkozásomra koncentrálni.

Rengeteg munkával, napi néhány órás alvásokkal sikerült beindítanom úgy a One Logic Studio-t, hogy mellette nem volt szükségem más kereseti forrásra. Több időm lett foglalkozni ezzel és robbanásszerűen jöttek a sikerek.

Miért is akar valaki vállalkozó lenni ahelyett, hogy stressz nélkül dolgozhatna alkalmazottként is? Szedjük össze a pro-kontra érveket!

Előnyök:
  • Pénz: nem titok, hogy vállalkozóként nagyságrendekkel többet lehet keresni, mint bármilyen alkalmazotti pozícióban. Ez persze sok mindentől függ, de a lehetőség megvan rá.
  • Rugalmas munkaidő: ha a vállalkozásod formája engedi, akkor gyakorlatilag te osztod be saját magadnak a munkaidődet. Kelhetsz későn, fent lehetsz sokáig, dolgozhatsz este, ahogy Neked kényelmes.
  • Változatosság: mindig jön valami új, valami kihívás, ami nem engedi, hogy beleunj a munkádba.
  • Magad ura vagy: nincs főnököd, aki megmondja, hogy mit kell csinálni. Ügyfeleid vannak, akiknek a kéréseit teljesíteni kell, de érezhető, hogy ez azért teljesen más.
Hátrányok:
  • Nincs pihenőnap: ha el akarod érni a céljaid, akkor nincs hétvége, nincs március 15., nincs karácsony. Minden nap munkanap.
  • Nincs fizetett szabadság: ha nem dolgozol nem kapsz pénzt. Ha beteg vagy, ha meghalt valakid, ha bármilyen tragédiából kifolyólag nem dolgozol, akkor egyszerűen nem kapsz pénzt.
  • Nincs biztos kereset: senki sem garantálja, hogy állandóan lesz munkád. Egy munkahelyen a tulajdonos/főnök igyekszik biztosítani, hogy az alkalmazottak minden hónapban megkapják a fix fizetésüket. Vállalkozóként ilyen nincs.
  • Mindenhez kell érteni: nem csak egy dologban kell jónak lenned, hanem szinte mindenben. Nem elég, hogy vállalkozóként jó szoftverfejlesztő vagy, tudnod kell marketingelni, törvényekkel kell tisztában lenned, kommunikálnod kell az ügyfelekkel, papírokat kell intézned és még sorolhatnám.
  • Felelősség: alkalmazottként minimális a felelősséged, legrosszabb esetben kirúgnak, vállalkozóként viszont munkádért anyagi felelősséggel tartozol.

Minden, amit leírtam, az a személyes véleményem. Ami nekem pozitívum, az másnak lehet negatívum, vagy fordítva. Ha vállalkozni szeretnél, akkor mérlegelj, hogy megéri-e? Akarnál-e hosszabb távon ilyen életvitelt folytatni? Mersz-e kockáztatni?

Ha már kockázat...! Nincs semmilyen garancia arra, hogy vállalkozásod nem fut zátonyra. Számolni kell a lehetőséggel, hogy semmi sem alakul úgy, ahogy szeretnéd.

Én csak biztatni tudok mindenkit, aki fél belevágni, hogy kitartó munkával szinte bármit el lehet érni, de kockázat mindig lesz. Próbáld a kockázatot minimalizálni, konzultálj egy könyvelővel, és ha eljön az idő, akkor vágj bele és valósítsd meg az álmaid!