A hagyományos, fizikai boltokat egyre inkább leváltják az online webshopok. Használatuk kényelmesebb, fenntartásuk költséghatékonyabb, ebből kifolyólag akár áraik is olcsóbbak lehetnek, mint a hagyományos boltoké, ugyanakkor egy webáruház tulajdonosnak oda kell figyelnie weboldala minőségére, felépítésére, ha forgalmát szinten szeretné tartani, vagy növelni is szeretné azt.

Ebben a cikkben megosztunk néhány tanácsot, hogyan lehet egy webshop forgalmát növelni néhány apró trükkel. Lássunk is neki!

 

1. Vezess blogot!

Manapság weboldal nem létezhet blog nélkül. Amit most olvasol az is egy blog bejegyzés. Na, de miért is hasznos egy blog?

A blognak két fő szerepe van:

  • Olvasókat szerezni, ezzel népszerűsíteni weboldalad
  • Tartalmat generálni, melyet a keresőmotorok (pl. Google) preferálnak

Amennyiben érthető, izgalmas és egyedi tartalmat tudsz írni a blogodra, akkor garantáltan növekedni fog weboldalad látogatottsága. Az új bejegyzéseket megoszthatod a közösségi médiumok felületén, kiküldheted a regisztrált tagoknak, hírlevélre feliratkozott email-ekre. Nem utolsó sorban a Google is előrébb fog sorolni a keresésben, ha látja, hogy honlapod tartalmát folyamatosan releváns tartalmakkal bővíted.

 

2. Írj részletes leírást termékeidről!

Nem elég, ha 1 sorban letudod termékeid leírását.  Már nem egy olyan webshoppal találkoztam, ahol a leírás színvonala ehhez hasonló volt: "Aranyos kutyás játék gyerekeknek".

Előző pontban már említettem, hogy a Google előnyben részesíti azokat a honlapokat, amelyeken sok releváns, egyedi tartalom található. Ezen felül a vásárlók is hálásak lesznek, ha pontos, részletgazdag leírást találnak a megvásárolni kívánt termékekről.

 

3. Termékeidet hirdesd, ne a webshopodat!

Amennyiben használsz például Google Adwords hirdetést, akkor érdemes minden egyes termékedre külön hirdetést létrehozni.

Ha valaki rákeres például a "Lenovo Y520 laptop" kulcsszavakra, akkor ne a webáruházad főoldalára mutató hirdetés jelenjen meg, hanem kifejezetten a "Lenovo Y520"-as laptophoz tartozó aloldalad. A vásárlónak így már egyből fel fog tűnni a hirdetésed, hiszen nem a Te webshopodat kereste, hanem az adott notebook-ot.

 

4. Ösztönözd vásárlóidat regisztrációra!

Regisztráció után vásárlóid sokkal otthonosabban fogják magukat érezni a webshopodon, szívesebben járnak vissza.

Email címük birtokában küldhetsz nekik hírleveleket, kuponokat, akciókat.

 

5. Tartalmazzon webáruházad strukturált adatokat!

A keresőmotorok már nagyon okosak, kitalálják maguktól miről szól a weboldalad, hogyan tudnak navigálni, vagy éppen milyen termékeket árulsz. Mindehhez elég ránézniük az oldalad tartalmára.

Ettől függetlenül érdemes és szükséges strukturált adatokkal is jelezni a keresőmotorok számára, hogy mit is tartalmaz weboldalad.

A strukturált adatok megfelelő elhelyezése a fejlesztőnek a feladata, de ezen felül a megfelelő meta adatok megadása (pl. leírás, kulcsszavak) a webshop kezelőjét terhelik.

 

 

Webáruházat üzemeltetni nem egyszerű, rengeteg mindenre oda kell figyelni, ha versenyben akarsz maradni. Amennyiben a fent leírtakat betartod, az már egy jó kezdet a sikeres vállalkozáshoz.