Ha Te is vállalkozó vagy, és hozzám hasonlóan személyre szabott szolgáltatást nyújtasz, akkor biztosan ismerős a szituáció:

- Szia! Szeretnék egy weboldalt, mennyibe fog kerülni?
- WTF!!?

Érthető, hogy számtalan változótól függ egy weboldal elkészítésének ára. Nem lehet pontos árajánlatot adni részletes specifikáció nélkül. Ekkor jön a kérdés:

- Na, de körülbelül mennyi lenne?

Nagyságrendi különbségről beszélünk. A pár tízezer forintos weboldaltól a több milliósig. Van amit el lehet készíteni 1 hét alatt, van amit 1 év alatt se. Menjünk is végig, hogy mi az a 3 legfőbb szempont, amelyek befolyásolják a végleges árajánlatot.

 
1. Sablon vagy egyedi?

Fontos kérdés, hogy szeretnél-e egyedi funkciókat a honlapodra. Léteznek előre elkészített sablon weboldalak, amelyeket hozzáértő kezek között viszonylag rövid idő alatt át lehet szabni olyanra, amilyet az ügyfél szeretne. Ekkor a lehetőségek korlátozottak, a weboldal elrendezése adott, funkciói limitáltak, viszont rövid idő alatt relatív alacsony áron birtokba is veheted vadonatúj honlapodat.

Az egyedi fejlesztés már sokkal komolyabb szaktudást, jelentősen több fejlesztési és tervezési időt igényel. Ezek a weboldalak legtöbbször nem egyszerű bemutatkozó oldalak, hanem sokkal komplexebb problémákat hivatottak megoldani.

 
2. Aloldalak és funkciók

A legegyszerűbb weboldal, amit el lehet képzelni, az semmi több, mint egy landing page (kezdőlap/bemutatkozó lap). Célja, hogy egyetlen aloldalon ismertesse az adott vállalkozást. Gyakorlatilag egy online névjegykártya, így túl sok funkciót nem tartalmaz.

Az aloldalak és a funkciók számának növelésével egyre komplexebb weboldalakat kaphatunk, amelyek feladata már túlmutathat egyszerű ismertetésen. A webáruházaknak például már komolyabb feladatuk van. Rögzíteniük kell a megrendeléseket, árukészletet kell nyilvántartaniuk, statisztikákat készíteniük, jó esetben a lehetőségekhez mérten marketinget is automatizálniuk.

Persze mehetünk tovább, hogy mennyire lehet fokozni a weboldal feladatainak számát, határ a csillagos ég. Egy nagyon fontos szabály: a komplexitás hatványozottan növeli a fejlesztési időt.

 
3. Várható látogatók száma

Nem mindegy, hogy egy alacsony látogatottságú oldalról beszélünk, vagy egy több mint 10-100 ezres felhasználótáborral rendelkezőről. Teljesen más technológiával kell megvalósítani az egyiket, mint a másikat, különben a weboldalt futtató szerver túlterhelődhet.

Az alacsony látogatottságú weboldalaknál gyakorlatilag mindegy, hogy milyen eszközökkel valósítjuk meg azt, így felhasználhatunk bármit, ami kényelmesebbé, gyorsabbá teszi a fejlesztést. Frekventált weboldal esetén viszont ott kell optimalizálni, ahol csak lehet, így sokkal komolyabb tervezést és fejlesztést igényel.

 

Ha legközelebb árajánlatot kérsz egy szolgáltatótól, akkor emlékezz, hogy sok mindentől függhet a végleges ár. Ha komolyak a szándékaid, akkor venni kell a fáradtságot, és legalább egy kezdetleges specifikációt kell készíteni, hogy egyáltalán az ár nagyságrendjében meg tudjatok állapodni.

Amennyiben szeretnél árajánlatot kérni saját weboldaladra, szoftveredre, akkor ide kattintva ezt meg is teheted.