A mesterséges intelligencia (továbbiakban MI) sokak fejében egy felfoghatatlan, teljesen elvont dolognak tűnik, pedig nap mint nap használjuk, találkozunk vele.

Mi jut először eszébe az átlagembernek a MI-ről? Mondjuk az Apple személyi asszisztense, a SIRI. Esetleg az önvezető autók. Ja, meg persze a Terminátor.

Arra már kevesebben gondolnak, hogy a zenefelismerő alkalmazások (pl. Shazam, SoundHound), a Tinder párajánló algoritmusa, beszédfelismerők, célzott online hirdetések, arcfelismerő alkalmazások, a Face ID, ujjlenyomat felismerők, ezek mind-mind MI-re épülnek. Sőt, a Snapchat-es "kutyafilter" is.

 

Ez mind szép és jó, de mi is ez pontosan?

Nagyon leegyszerűsítve: az MI egy olyan matematikai modell, mely tanulásra alkalmas.
Bővebben: az MI egy olyan "gép", melynek paraméterei állíthatók, és a tanítás során úgy állítjuk ezeket, hogy az MI az általunk elvárt működést eredményezze.

 

Mi van???

Megpróbálom kicsit jobban kifejteni egy példán keresztül. Vegyünk egy olyan MI-t, aminek mutatunk egy képet és megmondja, hogy azon egy kutya szerepel-e.

Tekintsünk az MI-re úgy, mint egy gépre, melynek van bemenete és kimenete. A bemenete a kép, kimenete pedig a válasz, hogy a képen kutya szerepel-e vagy sem.
Na most, egy frissen megszületett MI először teljesen alkalmatlan arra, hogy felismerjen egy kutyát, a paraméterei egyelőre nincsenek beállítva.

 

Mutatni kell neki egy képet egy kutyáról, majd úgy finomhangolni a paramétereket, hogy a kimenetén a válasz az legyen, hogy a képen kutya szerepel. Ez után mutatunk egy olyan képet is, amin nem szerepel kutya, a paramétereket pedig úgy állítgatjuk tovább, hogy a válasz az legyen, hogy a képen nincs kutya.
Ezt a folyamatot, amikor mutogatjuk a képeket az MI-nek és állítgatjuk a paramétereket tanításnak nevezzük. Ha elég sok képet mutattunk és elég sokszor finomhangoltuk a paramétereket, akkor az MI elkezd alkalmassá válni a kutyák felismerésére.

 

Természetesen a tanításra vannak automatizált módszerek (optimalizáló algoritmusoknak nevezzük őket), nem manuálisan kell állítgatni ezeket a paramétereket minden egyes kép megmutatása után.

Lényegében az MI egy olyan program, mely képes tanulni. Ez különbözteti meg az egyszerű, konkrét szabályokon alapuló szoftverektől.

 

Amennyiben úgy érzed, hogy vállalkozásodnak szüksége lehet egy mesterséges intelligencián alapuló szoftverre, keress minket bátran!