Napjainkban elengedhetetlen, hogy vállalkozásodnak saját weboldala legyen. Meg kell mutatni a lehetséges ügyfeleknek, hogy Te miben vagy jobb a konkurenciánál. Erre az egyik legjobb felület egy saját honlap.
Ebben a cikkben a weboldalak beüzemeléséről fogok írni teljesen kezdőknek.

 

Alapfogalmak

Szükség lesz néhány alapfogalom ismertetésére, hogy teljesen átláthasd a folyamatot. Kezdjünk is neki!

  • Weboldal: legtöbbször egy olyan program, mely minden oldalbetöltésnél legenerálja azt a felületet, amit a felhasználó a böngészőben lát
  • Szerver: egy teljesen általános számítógép, melyen a weboldal programja fut
  • Adatbázis: egy strukturált rendszer, melyben a weboldal adatai tárolódnak (pl. blog bejegyzések, hozzászólások, beállítások, stb.)
  • IP-cím: egy egyedi hálózati azonosító, mely az interneten kommunikáló számítógépek azonosítására szolgál
  • Domain: az a karaktersorozat, melyet beírsz a böngészőbe egy weboldal eléréséhez (pl. google.com, onelogicstudio.com)

 

Beüzemelés

1. Weboldal elkészítése

Először is szükség van egy weboldalra. Ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy felbérelsz valakit, aki ért hozzá, hogy készítse el Neked. Ilyenkor megmondhatod, hogy milyen funkciókra van szükséged és milyen kinézetet szeretnél, vagy egyszerűen egy rövid megbeszélés után teljes mértékben rábízhatod ezeket a webfejlesztőre. (Amennyiben szeretnél minket felkérni erre a feladatra, azt IDE kattintva meg is teheted.)

2. Szerver bérlése, weboldal feltöltése

Szükség van szerver számítógép bérlésére, amin a weboldal futni fog. Rengeteg magyar, illetve külföldi szolgáltató létezik erre a célra, ezeket tárhely szolgáltatóknak nevezzük. Sokuk csak korlátozott hozzáférést ad gépeihez, szinte kizárólag csak a weboldal feltöltésére, illetve az adatbázis kezelésére adnak lehetőséget, de van olyan is, amelytől teljes körű hozzáférést kapsz.
A szolgáltatás választásánál érdemes figyelembe venni a weboldal igényeit. Mekkora háttértár szükséges, mennyire erőforrás igényes a weboldal, várhatóan mennyien fogják látogatni azt, stb. Érdemes a webfejlesztő segítségét kérni a választáshoz. (Tipp: amennyiben a weboldal sok adatot kezel, nem árt SSD háttértárral rendelkező szervert bérelni, ez nagyban felgyorsíthatja az oldal betöltését.)
Amennyiben megvan a szerver, akkor már csak fel kell tölteni a weboldal fájljait, az adatbázist, illetve bekonfigurálni a gépet.

3. Domain név regisztrálása

A weboldal domain név nélkül is elérhető, csak a böngészőbe a tárhely IP-címét kell beírni. Ez nem túl praktikus, illetve az emberek nehezebben jegyeznek meg egy IP-címet, mint egy hangzatos nevet. A domain név nem más, mint egy egyszerű maszk az IP-cím felett: beállíthatod, hogy a domain név a szerver IP-jére mutasson, innentől kezdve elég lesz a domain nevet beírni.
Érdemes a domain nevet is attól a szolgáltatótól bérelni, ahol a szerver lett, mert ilyenkor általában nem kell bajlódni a konfigurálással.
A domain név választásánál ügyelj arra, hogy rövid, de frappáns név legyen. Vállalkozásod neve szerepeljen benne, illetve ne létezzen már hozzá hasonló.
Előfordulhat, hogy az általad kitalált domain név már foglalt. Ha számodra fontos, hogy az előre kitalált név legyen a tied, akkor ne habozz annak lefoglalásával. Legyen ez az első lépés, nehogy a fejlesztési idő alatt valaki más elhappolja előled.

4. Regisztrálás keresőmotorokban

A keresőmotorok (pl. Google, Bing) nem feltétlenül találják meg weboldaladat csak úgy. Regisztrálnod kell a domain neved a keresőmotorok felületén. Természetesen erre a lépésre csak akkor van szükség, ha szeretnéd, hogy rátaláljanak oldaladra az emberek (egy vállalkozáson belül használt webes rendszereknél például nem szükséges, nem is ajánlott).

 

Ha ezek a lépések megvannak, akkor onnantól kezdve weboldalad elérhető, használható lesz. Amennyiben webfejlesztőnek minket választasz, mi mindezt elintézzük helyetted. Elég csak hátradőlnöd és gyönyörködnöd a vadi új honlapodban.