Összeszedtem 4 videót, amiben különböző feladatok megoldására, vagy szimplán szórakoztatásra használják a mesterséges intelligenciát (továbbiakban MI).

 

1. MarI/O

A videóban a jól ismert Super Mario World játék látható, azzal a furcsasággal, hogy nem ember játszik vele, hanem egy MI. Az MI az elején semmit nem tud a játékról, csak nyomogatja össze vissza a gombokat és figyeli, hogy mi lesz az eredménye. Minél több pontot gyűjt és minél közelebb kerül a célhoz, annál jobb eredményt ér el. Kis tanulási idő után profi játékos lesz belőle.

 

2. Sétáló pálcika lények

A Google DeepMind csapata olyan virtuális pálcika teremtményeket készített, melyeket MI segítségével tanítottak meg járni. Először ezek a teremtmények egyáltalán nem voltak képesek semmilyen járáshoz kicsit is hasonlító mozgásra, de egy idő után elkezdtek belejönni. Ahogy a videóból is látszik, előfordul, hogy hibáznak, de ez csak jót jelent, mert az emberhez hasonlóan az MI is a hibáiból tanul.

 

3. Szumó robotok

Az előző videóban is szereplő pálcika lényeket most nem járni, hanem szumózni tanította meg Elon Musk csapata. Bár elsőre elég szerencsétlennek tűnhetnek ezek a kis harcosok, valójában okosabbak, mint hinnéd.

 

4. Deep dream

Végül, személyes kedvencem, a Google által készített Deep Dream, mely kicsit már ijesztő is lehet. A Deep Dream azt mutatja be, hogy mi van egy MI "fejében". Erre egy olyan modellt használtak, ami képeken szereplő tárgyakat tud felismerni. A videó azt próbálja szemléltetni, hogy milyen mintákra, alakzatokra figyel az MI, hogy felismerjen egy objektumot a képen. Először egyszerű alakzatok, utána egyre összetettebb minták jelennek meg. Kicsit olyan érzés a videó nézése, mint ha hallucinogén szert fogyasztottunk volna.