A mesterséges intelligenciának (továbbiakban MI) rengeteg felhasználási területe létezik, de kétségtelenül az egyik legizgalmasabb az egészségügy. Léteznek olyan gépi tanuló algoritmusok, melyekkel képesek vagyunk komplex orvosi adatokat analizálni, mintákat felismerni és ezek segítségével következtetéseket levonni emberi interakció nélkül.

Összeszedtem 3 izgalmas területet, ahol folynak a kutatások vagy már használják is az MI-t az orvoslásban.

 

Röntgenkép analízis

Az MI már bizonyított képfelismerés terén. Remekül tud arcokat, képeken szereplő tárgyakat felismerni és lokalizálni. Nincs ez másképp akkor se, ha éppen egy röntgenképet rakunk elé és azon szeretnénk azonosítani olyan mintákat, melyek ott vannak, pedig nem kellenének, vagy éppen nincsenek, pedig kellenének.

Vegyük példának az emlőrák szűrést. A szűrés egyik lépése, hogy két irányból készítenek nagyfelbontású röntgen felvételt, melyeket radiológusok értékelnek ki. A kiértékelés hosszú és fárasztó feladat, így komoly segítséget jelenthet egy szoftver, ami ellenőrzi az döntésüket.

MI-vel a manuális módszerrel közel azonos eredménnyel tudjuk diagnosztizálni a rákot egy röntgenfelvételen, ráadásul mivel a gépek fáradhatatlanok, képesek állandóan ugyan olyan teljesítményt nyújtani a nap 24 órájában.

 

Vérkép elemzése

Sok betegség diagnózisához nagy segítség egy vérkép, mely a vérben lévő alakos elemek relatív vagy abszolút számát mutatja meg. Ezek között keres az orvos mintákat, kiugró értékeket, mely segíthet felállítani a diagnózis. Az MI kifejezetten jó az ilyen minták felismerésében. Nem csak gyorsabb, de sok esetben a rengeteg adatot jobban át tudja látni, mint egy ember.

 

Gyógyszertervezés

Számítógépes szimulációkat már régóta használnak a gyógyszer fejlesztésben. Nagyban segíti a munkát, illetve csökkenti a költségeket. Ez nem újdonság. Ami viszont nagy áttörés lehet, hogy már képesek vagyunk olyan MI-t fejleszteni, amely orvosi adatbázisok tanulmányozása után képes gyógyszer molekulákat tervezni, azokat tesztelni, következtetéseket levonni és tovább javítani az eredményt.

 

Kétségtelen, hogy az egészségügy az egyik legfontosabb tudományos terület, nem véletlenül raknak bele elképesztő mennyiségű pénzt. A mesterséges intelligencia segítségével rengeteg új lehetőség nyílik meg, akár képesek lehetünk olyan betegségekre is gyógymódot találni, melyekre eddig egyáltalán nem sikerült.